Забраната за продажба на нови автомобили с дизелови и бензинови двигатели е отложена за 2035 година.

Всички нови бензинови и дизелови автомобили и ванове ще бъдат забранени за продажба в Обединеното Кралство през 2035 година. Това следва от решение на правителството да отложи мярката, което оригинално бе предвидена за 2030 година.

Решението, което Риши Сунак обяви се нарежда успоредно до решенията на Европейския съюз както и на други глобални пазари. Това на практика означава, че след 2035 година, може да се продават само чисти електрически автомобили или такива задвижвани с въглерод, ако има такива.

Важното е да се уточни, че вторични пазар няма да бъде засегнат по никакъв начин, което означава, че дълго след 2035 година, може свободно да се търгуват бензинови и дизелови автомобили.

Все още няма подробни указания как точно ще работи забраната, понеже някои политики в ЕС обсъждат и леки изключения след 2035-та година за малко-литровите автомобили и специализираните такива. Все още не е известно дали подобни изключения се обсъждат за Обединеното Кралство.

Правителството обаче ще има и роля в тази транзиция към електрическото задвижване. Гласувани са 1.3 милиарда паунда инвестиция за изграждане на зарядни станции за домовете, улиците и междуградските пътища. Освен това, 582 милиона паунда са заделени за финансиране и облекчаване на транзицията на граждани и бизнеса към напълно електрически превозни средства.

Друго в полза на потребителите – производителите ще бъдат на практка принудени да увеличат драстично бройките на произведените автомобили, поне с 80% към 2030г. Ако не успеят, ще бъдат глобявани.

При нас в България, остава да се надяваме, че правителството ще бъде толкова благосклонно и ще подпомогне за тази транзиция в нашата страна, както го правят и европейските страни.