Вълкът – този див пазител от ПТП с елени помага за намаляване на щетите, но и за спасяване на животи – както на човека, така и на елените.

Може би ви се струва логично, но причината поради, която това е факт, не е това което си мислите.

Проучването е извършено в САЩ. Националната академия на науките прибягва към интересен експеримент – заселване на вълци, с цел минимизирането на пътните произшествия с елени, които често са с големи финансови щети.

Проучването посочва че инцидентите от типа “автомобил блъска елен” са намалели с 24% и същите имат директна връзка с броя вълци в щата.

Друго интересно е, че икономическите ползи от този спад на подобни инциденти, е над 50 пъти повече от разходите по заселването на самите вълци.

Националната академия на науките в Съединените Щати припомня, че всяка година се случват около един милион катастрофи с елени в САЩ, които причиняват 29 000 случая на ранени, 200 смъртни случаи и почти 10 милиарда долара икономически загуби.

Сега най-вероятно се чудите, как вълците помагат за подобряването на ситуацията, не само за хората, но всъщност и за самите елени. Проследяването на ефекта от този експеримент показва, че катастрофите с блъснат елен намаляват, не защото популацията на елени се е свила заради хищника, а по-скоро заради начина, по който вълците ловуват.

Влъците предпочитат да се движат по “отъпкани” пътеки или с две думи – в близост до човешка инфраструктира. Това важи и за асфалтовите пътища. Елените разбират за това предпочитание на вълците и се стараят да избегнат тези маршрути, за да не попаднат в засада.

Също така е документирано, че не се забеляза сериозен спад в популацията на елените. Цялата ситуация е много природосъобразна и спасява животи.