Ефекта от недостига на чипове за новите автомобили се наблюдава по целият свят и този проблем не само намалява броят на ново-произведените автомобили, а даже спира цели поточни линии. Някои производители продължават да правят други модели, като постепенно изключват не толкова жизнено важни и високотехнологични функции, които имат нужда точно от процесорна мощ. По този начин производството продължава, а хората работят.

По-долу ще видите списък с модели автомобили, на които технологичните характеристика не съвпадат съвсем с начално планираните опции.

BMW:

bmw x7

В края на октомври месец, БМВ обявиха, че временно спират залагането на тъч скрийн на централната информационна конзола на няколко от моделите си: 3-та и 4-та серия, Z4, Х5, Х6, Х7. За щастие, все още остава малко по-традиционния начин за управление а именно iDrive системата.

Chevrolet:

Chevy

От средата на ноември, джиповете и пикапите ще изгубят загряване и обдухване на седалките на моделите си. Също така подгряване на волана също е на път временно да бъде спряно от предлагане.

General Motors:

GM

В днешните автомобили е често срещано да има места за безжично зареждане на телефона ви. Не и за General Motors, които обявиха още в средата на лятото, че някои модели няма да могат да се изпълнят с тази екстра. В не голям процент от пикапите на GM временно ще липсва системата Start-Stop, която е предназначена за икономия на гориво по време на по-дълъг престой.

-> Колко гориво изразходва автомобил на празен ход и повече за старт-стоп системата.

Mercedes:

Mercedes

През октомври от Мерцедес съобщиха, че временно преустановяват предлагането на някои от опциите си. Това включва безжично зареждане на смартфон, LED светлини и премиум аудио системи.

Porsche:

Porsche

През април месец, Porsche заяви пред американските дилъри, че преустановява за няколко месеца нашумялата опция за 18-степенно регулиране на седалките. Тази опция за около $2000 позволява регулиране на височина, позиция на седалката, както и дълбочина на седене, ниво на лумбална опора, както и странични бордове на седалката. Друга опция, която временно няма да се предлага е електрическо регулиране на кормилната колона.

Tesla:

Tesla Model Y

През май месец, Тесла тихо премахна функцията за лумбална опора на пасажерските седалки на Model 3 и Model Y. Когато се разбра, че функцията е просто премахната без да се обяви и без да се отрази това на цената, изпълнителният директор на компанията, Илон Мъск, обяви в Twitter, че статистиката показва, че тази функция се използва крайно рядко и не е релевантно да продължават да я предлагат. А цената се е повишила заради повишението на цените на суровените.

В социалните мрежи изразяват недоволство, че например опции, които в последствие временно са преустановени от БМВ например, се приспадат от сметката, но в случая на Тесла – не е така.

-> 10-интересни факта за Tesla