В тази статия ще разгледаме нещата, които задължително трябва да имаме или притежаваме за да сме напълно редовни пред закона. Ще изборим също и няколко неща, които са силно препоръчителни, но не задължителни.

Какво трябва да имам за да съм напълно изряден пред закона?

 1. На първо място е шофьорската книжка (СУМПС – свидетество за управление на моторно превозно средство). Синият контролен талон вече не е необходим.
 2. Малкия талон. Тоест, свидетелство за регистрация на МПС.
 3. Документи за сключена и активна застраховка Гражданска Отговорност (ГО). Тази застраховка се сключва на името на шофьора и е задължителна. При липса на такава, ви грози солена глоба и спиране на превозното средство от движение. Все още е задължителен и стикера към нея, който се залепя на предното стъкло в левия ъгъл, до шофьора.
 4. Зелена карта, ако пътуваме в чужбина. Тази зелена карта се издава от застрахователя на ГО и е безплатно.
 5. Талон, касова бележка или документ удостоверяващ, че сте платили винетна такса, ако пътувате извън града.
 6. Технически преглед. Талон или стикер за първоначален или ежегоден технически преглед. Към този момент се обсъжда дали да не отпаднат самите стикери, но техническият преглед е задължителен, като трябва да държите в колата документа удостоверяващ, че автомобила е минал такъв.
 7. Пожарогасител. Той трябва да е малък, за автомобил и актуален, тоест проверен и заверен от пожарна инспекция. Трябва да е изправен и да има стикер, който да показва че е минал ежегодната проверка, както и следващата дата на проверка.
 8. Триъгълник. Обезопасителен триъгълник, който е светлоотразителен. Използва се при ПТП и се поставя най-малко на 30 метра разстояние.
 9. Светлоотразителна жилетка.
 10. Аптечка. Важно е да се упомене, че тя също има валидност и трябва да се следи.

При наличието на всички тези неща от този списък, Вие сте напълно изряден пред закона и няма от какво да се притеснявате при евентуална проверка на пътя. Държим да споменем, че все пак е хубаво да носите и документ за самоличност, тоест лична карта. Не е задължителна за шофьорите, но е документ, който трябва да е във вас винаги.

Какво е препоръчително, но не задължително да имам в колата?

Този списък може да е много голям, но ето някои по-често срещани.

 1. Резервна гума. Съответно крик и подходящ ключ. Резервната гума трябва да е монтирана и напомпена на джанта с подходящото налягане.
 2. Кабели за даване на ток. Може да ви се наложи или да давате или да ви дадат на вас ток. И в двата случая кабелите ще са ви от полза.
 3. Въже за теглене. Както се казва, дано да не се наложи.
 4. Стъргалка за лед. Ясно е, че ще ни трябва само зимата, но ако оборудвате автомобил през лятото, просто я прибавете.
 5. Течност за чистачки. По-добре да я имате.
 6. Тубичка с масло и антифриз. Почти всички автомобили по българските пътища горят или губят по един или по друг начин масло и антифриз. Запасете се с по един литър от двете, защото пътуването с недостатъчно от тях, ще е голяма мъка за колата ви.
 7. Вериги. Не са задължителни, но може да са от изключителна помощ при неблагоприятни зимни условия. Категорично препоръчваме да имате хубави зимни гуми в зимния сезон, но все пак, веригите за гуми внасят допълнителнос спокойствие.

Пропуснахме ли нещо? Добави в коментарите, за да може този сайт да е ползезен на други шофьори.