Всеки продавач иска да продаде автомобил си бързо, но ако искате и да е на максимална цена, ще трябва да положите известни усилия. Купувачите на употребявани автомобили не искат да плащат скъпо или да рискуват да купят повреден автомобил.

И макар че състоянието на автомобила е основният фактор, който влияе върху неговата стойност, правилните техники за продажба също са от съществено значение.

С оглед на това, ето някои ключови неща, за да извлечете максимална полза от продажбата на вашия автомобил.

Уверете се, че разполагате с всички необходими документи

Покупкопродажбата на автомобил изисква куп документи, така че потенциалният купувач може да поиска да провери всички документи. Когато някой дойде да провери автомобила ви, уверете се, че имате под ръка всички необходими документи, включително:

 • Голям и малък талон
 • Застрахователна оценка
 • Документ за успешно преминат годишен технически преглед
 • Полицата за платена гражданска отговорност
 • Документ за платен годишен данък от общината

Проучете пазарната цена на вашия автомобил

Продажната цена трябва да бъде реалистична. Преди да определите цената, прегледайте обявите на други подобни коли и проверете диапазона. Опитайте се да разберете къде вашият автомобил се вписва най-добре, като проверите състоянието на тези автомобили. Не забравяйте, че някои автомобили се обезценяват по-бързо, така че продажната цена може да ви разочарова, ако искате да продадете, да речем, луксозен и мощен джип.

Оценка от механик

Можете да получите оценка от механик, за да определите професионално състоянието на автомобила. Механикът може да направи щателна проверка на двигателя, трансмисията, окачването и електрониката. Ако проверките докажат, че автомобилът ви е в добро състояние, няма да се притеснявате, че потенциалните купувачи ще открият някакви “скрити” проблеми.

Изберете как да продадете автомобила си

Продажбата на употребяван автомобил може да е сложно и стресиращо преживяване. За щастие, можете да продадете автомобил по няколко различни начина. Всеки от тях има своите плюсове и минуси, така че всичко се свежда до Вашето крайно решение.

Като частно лице

Най-изгодният избор е продажбата от частно лице – по същество продавате автомобила сами. Резултатът зависи от състоянието на автомобила, снимките, описанието и представянето му, така че ще трябва да използвате маркетинговите си умения, за да постигнете най-добрата цена!

Имате доста опции пред себе си, като mobile.bg, cars.bg, olx и множество фейсбук групи – регионални, национални и фенклубове на съответните марки.

Изкупуване

На пазара вече оперират много компании, които предлагат да изкупят автомобила Ви. Те са добра опция, ако продавате спешно, тъй като плащат бързо. Цената, обаче, е далече от максималната за марката и модела автомобил, който продавате.

Услугата се предлага и от доста автокъщи.

Бартер

Бартерите са много често срещани. Те са два вида – чист и с доплащане.

Чист бартер

При чистия бартер, Вие заменяте колата си с друга. Документално, това е замяна – две насрещни продажби на МПС, като данъкът е върху по-голямата застрахователна стойност. Заплащат се нотариални такси (които са еднакви за цялата страна), а местният данък се дължи от  приобретателя на имуществото с по-висока стойност, но също така допуска, страните да са уговорили друго – да го дължат солидарно.

Бартер с доплащане

Процедурата е същата, само че едната страна доплаща искана сума от другата страна.

Рекламирайте автомобила си

Изготвянето на перфектна обява е един от най-важните етапи при продажбата на вашия автомобил. За да привлечете потенциални купувачи, вашата онлайн обява трябва да бъде примамлива, информативна и изчистена. Ето няколко ценни съвета, с които да накарате обявата си да изпъкне:

Споменете защо продавате автомобила

Съветите за покупка на употребявани автомобили често препоръчват да попитате продавача защо продава автомобила, така че разкрийте причината предварително.

Включете кратко описание

Краткото и информативно описание е от ключово значение – опишете проблемите, избройте всички скорошни дейности по поддръжката, споменете предимствата и допълнителните екстри.

Включете в описанието условията за договаряне

Обикновено продавачите на автомобили са отворени за преговори, но ако определената продажна цена е окончателна, трябва да споменете това в описанието.

Включете качествени снимки

Никога не правете реклами без снимки – повечето хора ще ги игнорират напълно. Направете няколко качествени снимки на екстериора и интериора на автомобила, като избягвате пряка слънчева светлина и затъмнена среда.

Договорете крайната цена

Ако не сте споменали, че показаната цена е крайна, потенциалният ви купувач вероятно ще се опита да се пазари. Обикновено купувачите започват с оферта, която е с 10-20% по-ниска от исканата от вас цена, като очакват да се срещнат някъде по средата.

Те ще се опитат да повдигнат различни въпроси и други причини за намаляване на цената, но като цяло очаквайте да направите компромис с 5-10%.

Крайното плащане

След като сте се споразумели за цената, е време да приключите сделката. Обикновено ще ви е необходим документ за продажба – документ, който прехвърля собствеността на превозното средство, и може да се наложи да подпишете документа за собственост на купувача.

Независимо от начина, по който купувачът ви плаща, не му позволявайте да вземе автомобила ви, докато не получите парите, които сте поискали. Повечето методи за плащане са незабавни, което елиминира рисковете от различни измами.

В заключение – няколко съвета за водене на успешни преговори

На теория преговорите за цената на автомобила би трябвало да са лесни, когато вие сте продавачът. Въпреки това купувачите могат да опитат различни тактики, за да ви убедят да намалите цената. Тъй като не можете мълчите и да се надявате на най-добрата сделка, трябва да се подготвите за упорити купувачи.

Ето няколко трика, които може да използвате

 • Вземете решение за най-ниската приемлива оферта. Това трябва да е цената, под която никога не искате да слизате.
 • Не разкривайте веднага най-ниската си цена. Хората често питат каква е крайната цена и се опитват да я намалят още повече, след като им я кажете. Или им дайте по-висока цена, или кажете, че не сте взели решение.
 • Имайте предвид предимствата на вашия автомобил. Пълната сервизна история, съхраняването в гараж и обширните характеристики са неща, които отличават вашия автомобил.
 • Носете документи. Винаги имайте необходимите документи, за да докажете на потенциалния купувач, че всичко е наред и готово.
 • Имайте отчет за историята на автомобила за всеки случай. Ако не сте включили сервизната историята на автомобила в обявата, разпечатайте я или я имайте на телефона си при среща с потенциален купувач. Чистата история го насърчава да купи без много пазарлъци.
 • Не приемайте първата оферта на купувача, дори ако тя отговаря на най-ниската ви цена. Опитайте се да се срещнете някъде по средата!