…и струва ли си да гасим двигателя когато не се движим?

Ако вие сте активен шофьор и шофирате предимно в градски условия, тежък трафик и дълги светофари, сигурно сте се чудили дали е по-изгодно да бъде запален двигателя на свободен ход или да го изгасим докато чакаме. Чрез анкетно проучване е направен извода че шофьорите посочват – средното оптимално време след което вече не е икономично двигателят да работи на празен ход е около 3 мин. Тоест, трябва да отчетем и факта, колко гориво е необходимо да стартираме отново двигателя.

Реално, това може да се изчисли, като количеството гориво, което се изразходва за стартиране на двигателя, се раздели на по разхода на гориво в секунда (на празен ход). И сега… средно, на празен ход е изгодно само в продължение на около 7 секунди. След това е по-изгодно да се изгаси двигателя, защото горим излишно гориво, а реално не се движим. Изразходваното гориво за 60 секунди на празен ход, ще ни стигне за 8 стартирания на двигателя.

Как се стига до 7-те секунди?

Изчислено е че малък 1.5 литров двигател изразходва около 0.6л на час. (или 0,16мл в секунда)

След това използвайки точно 0.6л гориво се започва едно непрекъснато стартиране и изключване на двигателя, докато не свърши горивто. 600мл се разделя на броя стартирания и се получава около 1.2мл. Тоест, при стартиране на двигателя са необходими 1.2мл гориво.

Реално, стартиране на двигателя изразходва по-малко гориво, от колкото разхода за 1 мин на празен ход.

От тук излиза извода, че старт-стоп системите в новите автомобили си струват и реално могат да допринесат за по-добра икономия на гориво.

Въпреки, че двигателите са различни, можем да приемем правилото за 7-те секунти за актуално към всички. По-големите двигатели изразходват повече гориво в секунда, но и имат нужда от повече гориво за стартирането им.