Критериите, които следим, когато планираме да закупим кола, са доста, без значение дали става на въпрос за нова кола, или за такава втора ръка. Технически характеристики, разход на гориво, пробег за автомобилите втора употреба, комфорт за дълъг път и удобство за градска среда са сред най-честите фактори.

Финалният фактор, обаче, си остава цената. Не са много късметлиите, които могат да платят за автомобила си в кеш, затова на пазара се предлагат много услуги като лизинг на автомобил, кредити и други финансови услуги.

Какво представлява лизингът на автомобил

Лизинг (не само за автомобил) е договорно споразумение между две страни, които ще наречем лизингодател и лизингополучател.

Лизингодателят предоставя правото на ползване на един актив на лизингополучателя по договорен срок и разплащателна схема. След изтичане на този срок, то лизингополучателят може да придобие лизинговия актив.

В нашия случай – дадена компания предоставя автомобил на лизинг на свой клиент. След изтичането на лизинговия период, клиентът придобива автомобила.

С две думи, плащаш цената на автомобила на вноски, караш си автомобила и като изплатиш всичко, тогава се прехвърля на Твое име.

Видове лизинг

Автомобилният лизинг бива няколко вида:

Оперативен лизинг на автомобил

Оперативният лизинг позволява ползването на автомобил под наем. В конкретния случай ползвате автомобила срещу месечна лизингова вноска. След изтичане на договорения срок, трябва да върнете колата на фирмата, която Ви го е дала.

Големият плюс тук е, че имате възможност да вземете по-нов модел кола или да се насочите към друга марка. Ако предпочитате често да сменяте колите си, това би било приемлив вариант.

Финансов лизинг на автомобил

 • Може би най-популярната форма на лизинг. При финансовия лизинг, клиента ползва автомобила, който през това време е собственост на фирмата-лизингодател. След пълното му изплащане клиента има две възможности.
 • Затворен край – клиента става пълноправен собственик на автомобила.
 • Отворен край – клиента има възможност да върне автомобила или да го придобие, след като изплати остатъчната му стойност.

Обратен лизинг на автомобил

Една малко по-различна опция, която позволява на всеки собственик на автомобил да се сдобие с необходими средства, без да тегли потребителски (или друг) кредит. Така Вие получавате нужната Ви сума, без да се притеснявате от условията на банките. Автомобилът служи за залог на отпуснатите средства за закупуването му.

Какви са разликите между автомобила на лизинг и на кредит?

Кредитът е стандартна опция не само на автомобилния пазар. Теглите стандартен потребителски кредит от институция и с него закупувате кола, на която се пълноправен собственик, като изплащате на вноските получената от Вас сума.

Цената на кредитите за кола е по-висока от тази на лизинга, тъй като автомобилът обезпечава лизинга.

Рискове при кредит за автомобил

Рисковете при кредита са свързани най-вече с изпадането в несъстоятелност. Ако не можете да погасявате месечните си вноски, то Вие имате възможност за договорка с банката, за да решите проблема. Най-честите решения са рефинансиране на кредита и продажба на колата.

Разликите между кредит и лизинг

Какви са разликите между покупката на автомобил на лизинг или на кредит. Научи в тази статия. AutoPost.bg - автофорум.

Когато вземете автомобил на лизинг, той е собственост на лизинговата компания. Вие нямате право да го продавате, докато не погасите всичките си задължения спрямо лизинговата компания и той не стане Ваш. В случай, че не го изплатите, автомобилът остава собственост на лизингодателя.

 • Лизингът е конкретно насочен към избрана от Вас кола и прилежащото ѝ оборудване, докато кредитът може да се използва и за покриване на други нужди.
 • Кредитът върви с равномерни месечни вноски. При лизинга, първата и последната вноска са по-високи, докато останалите са равномерни.
 • Лизингите имат по-кратък период на погасяване от този на кредитите.
 • Лизингът на автомобил предлага опцията за прекратяване на договора по взаимно съгласие срещу съответната такса. При кредитите имате опция за предварително погасяване. При нея погасената сума, ще трябва да заплатите и обезщетение.
 • Лизингите за автомобили и банковите кредити са конкурентни услуги. Винаги сравнявайте офертите за двете услуги при същите параметри.

Автомобил на лизинг – плюсове и минуси

В заключение сме подготвили пет плюса и пет минуса относно лизинга на автомобили.

Плюсове

 • Лизингът позволява да се сдобиете с по-нова кола, отколкото можете да си позволите.
 • По-лесно планиране на месечните разходи, тъй като основните са месечната вноска и застраховките.
 • Чрез лизингът може да се сдобиете с гаранционен автомобил и да спестите пари и нерви от ремонти.
 • Освен по-надеждна, новата кола, която можете да вземете на лизинг ще бъде и по-екологична, което допълнително ще Ви спести пари от еко такси.
 • Месечната вноска за лизинга е сходна с разходите на амортизация, така че обезценката ще е близка до месечната Ви вноска.
 • Много фирми могат да се възползват от данъчен кредит за оперативен лизинг или за лизинг на автомобили – N1 или 6+1 места.
 • Лизинговият пазар е в подем и е силно конкурентен. Отделните компании се надпреварват да предлагат по-изгодни условия на своите клиенти.

Минуси

 • Лизингът е един вид инвестиция в чуждо имущество. Вие никога няма да можете да си върнете парите, вложени в автомобила, а екстрите ще се ползват само от дилъра.
 • Може да има ограничение в пробега, като някои компании поставят ограничения между 12 и 15 000 км годишно. Така те ще могат да препродадат кола с малък пробег на по-висока сума, след като я върнете.
 • Прочетете внимателно договора си. Може да има клауза, ограничаваща преместване и движение с лизингово превозно средство в друг град или държава.
 • Рискът от несъстоятелност при кредитите го има и при лизингите. Как ще се справяте с вноските в трудни ситуации?
 • Договорите за лизинг включват доста допълнителни разходи. Те включват такси за задължителни ремонти и обслужване, които Вие да покриете. Има и солидна такса за преждевременно прекратяване на договора.

В заключение

Закупуването на кола на лизинг безспорно има своите удобства и плюсове. Имате възможност да карате нова и комфортна кола, която Ви предоставя всичките данъчни облекчения и такси, без да се налага да чупите касичката.

От друга страна, Вие няма да имате възможност да се възползвате от всяко подобрение, направено по колата, тъй като тя, в даден момент, ще бъде върната на лизингодателя. Както в повечето случаи – решението е във Вашите ръце.