Всички искаме да караме скъп автомобил. Но, трябва да знаем, че покупката на такъв може да повдигне въпроси.

Става въпрос за покупката на автомобили над 10 000 лева. През 2015 г. се прие закон за максималната сума, която може да се плати в брой и тя е 10 000 лева. Това важи за всякакви плащание с много малки изключение.

И тук идва въпросът… Превод по банка отнем поне 1 ден, ако продавача и купувача не са в една и съща банка. Как да се доверим на продавача, ако му преведем парите, но той няма да ги получи моментално, а ще иска да ги види първо и тогава да предаде автомобила. Това е разбираемо. Същото важи и за него. Как да се довери на купувача, след като предаде автомобила, същият може след 2 мин да се обади в банката и да отмени плащането.

Ето няколко съвета към двете страни.

  1. Задължително първо при нотариус, преди каквито и да е плащания. Той със сигурност ще Ви разясни ситуацията, понеже би трябвало да се е сблъсквал с много такива казуси.
  2. Може да има възможност да направите превода и да предоставите на нотариуса и продавача, платежен документ от банката. Задължително в основанието за плащане се вписва „Покупка на автомобил“ и се записва регистрационният номер.
  3. По възможност използвайте услуга за бърз превод, като например РИНГС. Преводът се извършва в рамките на 1 час.
  4. Ако няма възможност плащането по банка да се извърши използвайки РИНГС, то задължително купувача трябва да предостави документ за успешно извършен изходящ превод от съответната банка към вашата сметка.
  5. Уточнете в договора, че плащането трябва да се извърши до края на същият работен ден, както и докато не постъпят парите във вашата банкова сметка, да имате право да задържте втория ключ в себе си.