Ако сте обърнали внимание на автомобилните реклами в началото на годината, то най-вероятно в съзнанието ви изниква един от забавен слоган:

“Най-тихото пътуване, което може да си представите.”

Това е Renault Zoe и след като вече има второ поколение, няма как да не обърнем малко внимание на бъдещето. Европа се е запътила към електромобилите през следващото десетилетие и сме сигурни, че ще има достатъчно мераклии в шоуримите, които с огромен интерес ще искат да проверят как изглежда бъдещето. Като човек, който е сядал зад волана и е изминал около 900 километра с него, мога да споделя някои интересни факти за електромобилите:

Започваме с електромотора

…който разполага с точно 135 конски сили. Бихте казали, че не са много, но нека не бързаме със заключенията. Малкият французин няма двигател, който да тежи толкова много. Освен това няма и скоростната кутия, която сме свикнали да виждаме, всичко е автоматик. А това води до много добро съотношение между тегло и мощност. Ако имате нужда от добър пример, представете си, че слагате двигател на Формула 3 в тялото на Трабант. Това е ускорението.

Максимална скорост

Максималната скорост е друг любопитен факт. Много искам да ви споделя, че това е машина, която ще се изправи срещу Tesla и ще предлога онази американска лудост, но уви, това е градски автомобил. Следователно се пригответе за максимална скорост от 141-142 км/ч. Това означава, че може да излезете на магистралата и с натиснат педал до край никога няма да имате нито един фиш за превишена скорост.

Пробег

Renault твърдят, че може да изминете около 395 километра, но това идва с условието, че карате като възрастна дама, която излиза веднъж на седмица, за да напазарува и просто не обича високите скорости. Ако искате да се насладите на динамика и удоволствието от карането, то пригответе се за 300 километра в най-добрия случай. А ако закупите Zoe, то най-вероятно това ще е дежурния сценарий в първите няколко месеца – евентуално до шест. Причината е, че това е изключително бърз автомобил. Ще бъдете най-бърз на светофарите, получавате светкавична скорост и най-важното – плащате много по-малко от 90% от всички други участници в движението.

Следващата важна точка, която трябва да запомните като един особен плюс за Zoe – липсата на всякакви зони, значително по-ниски данъци и никакви традиционни разходи. Имате право да влизате навсякъде в зелени, сини и всякакъв друг цвят зони. Не заплащате нищо, а понякога може да използвате дори безплатен ток, ако откриете свободна станция. Няма смяна на масла, няма смяна ремъци, свещи и всичко, което може да откриете в един конвенционален двигател.

Каква е цената на Рено Зое?

Цената обаче е най-важната подробност, която не може да игнорираме. Най-евтиният и базов модел на Zoe се оценява на сумата от 66 040 лв. Най-скъпият ще изисква сумата от 71 540 лв. И тук идва следващият въпрос: кой точно е най-добрият вариант. Ако нямате нужда от асистент за спазване на лентите и разполагате с човешкото чудо – ръце, то това няма да ви е необходимо. Ако имате опит в паркирането, то най-вероятно няма да имате нужда и от парктроник, а съдейки по размерите на тази машина, това няма да е толкова трудно. В базовият модел ще получите климатик, цветен дисплей, Bluetooth връзка и автоматични чистачки и фарове. Разбира се, гъделите наистина са особен позитив, но допълнителни 5.5 хиляди лева са сума, която не може да се игнорира.

Цената наистина е висока, но по време на моите тестове, беше още по-висока, следователно във времето е сигурно, че електромобилите ще станат значително по-масови. Zoe може да ви закара до морето, но ще се изисква значително плануване на маршрута от станция до станция. Това е градски автомобил. Има и още една подробност – спокойно може да закупите малко по-стария модел за двойно по-ниска цена и да вземете батерия под наем от Renault, такива опции са също са налични, но ще трябва да се договорите със самия производител. Ако имате гараж или зарядна станция наблизо, то тогава може да решите много проблеми в градската среда. Пътуването ще се превърне в песен и в дългосрочен план ще пестите значителни средства. Да, това е инвестиция в бъдещето, а както виждаме, родното законодателство, както и европейското, стават изключително безмилостни, особено за собствениците на автомобили с ДВГ.

Сподели твоите впечатления

Ако ти си собственик на Рено Зое, със сигурност мнението ти ще е оценено при положение, че няма много информация, а интересът е голям.