Щом си решил/а да се научиш да шофираш, браво! Желанието е една голяма стъпка към постигане на целта, а именно успешно преминаване на шофьорския курс. Ето няколко съвета, за да бъде твоето обучение приятно и ползотворно.

1. Смелост
Не се страхувайте от шофирането и самият курс. Всеки шофьорски курс започва от основите и инструктора е наясно, че вие най-вероятно никога не сте докосвали волан. Ако все пак имате доза опит в шофирането, което е незаконно (случва се и всъщност това е във ваш плюс), не го изтъквайте и не се възгордявайте. Инструктора със сигурност и виждал какви ли не кандидати и много лесно може да ви покаже колко много НЕ знаете. Слушайте повече, говорете по-малко, дори ако ви казва неща, които вече знаете. И разбира се, питайте. Колкото и глупави да ви се струват въпросите – питайте. Може да нямате друг такъв шанс. Дори и да се изложите с глупав въпрос, след като си вземете успешно изпита, с вашият инструктор най-вероятно повече няма да се видите.
 

2. Слушайте инструктора си
Спазвайте всички „досадни“ изисквания на инструктора, а именно: настройте си всички огледала, позицията трябва да е удобна, дръжте волана с две ръце. Взички знаем, че след успешен изпит, ще карате с една ръка на волана, а другата ще е на подлакътника или на прозореца. Това е ваш избор, но до тогава, всичко трябва да е по правилата.
 

3. Техническо познаване на автомобила.
Запознайте се съвсем базово с устройството на автомобила и се опитайте да го разберете. Най-вероятно няма да ставате механик, но оправданието „аз само ще карам“ не ви освобождава от незнанието на основните функции. Например, ако говорим за традиционните автомобили с ръчна скоростна кутия:

– какво е съединител, защо се казва така и каква е неговата функция?

– защо автомобила не може да стои запален, на едно място на скорост?

– за какво са скоростите като цяло?

– защо не можем (не е желателно) да потегляме на втора или на трета скорост.

Вярвате или не, но има хора, които незнаят отговорите на някои от тези въпроси.

Познаването съвсем базово устройството на автомобила, ще ви помогне в по-бързото изучаване на неговото управление.

4. Не бързайте.
След няколко успешни потегляния без гасене на автомобла и след няколко завоя, не означава, че вече сте готови да шофирате с висока скорост. Упражнявайте до съвършенсто, на бавна скорост, ускорение и повишаване на предавките, намаляне и смъкване на предавките (едно от трудните неща за начинаещите), влизане и излизане от завой. Трябва да свикнете с автомобила, все едно е част от вашето тяло. Само тогава може да отделите достатъчно внимание на заобикалящата среда и останалите участници в движението. Не си мислете, че учите бавно, има достатъчно време, а и само практиката най-вече ще ви помогне.
 

5. Упражнявайте паркиране
Помолете инструктора си да отделите повече внимание на паркиране в различни ситуации. Напред, назад, по-тесни пространста. Също така успоредно паркиране, което за съжаление, не винаги има начин и подходящо място да се практикува. Карайте известно разстояние назад.

 И като заключение, запомнете, че инструктора е на ваша страна. Слушайте и запомняйте всяка негова дума относно шофирането, явяването на изпит и след това.