Коя трансмисия е по-добра? Дали автоматичната трансмисия е най-приятното нещо на света? Или пък ръчните скорости са най-истинският начин за шофиране? Нека разясним.

Сред автомобилните ентусиасти, но и сред средностатистическите шофьори, няма ясно мнение. Най-правилното може би е, че всеки си има предпочитания. В крайна сметка, каквото и да изберете, важното е да сте направили информиран избор. И двата типа скоростни кутии имат предимства и недостатъци.

Ще започнем с плюсове и минуси на ръчната скоростна кутия. Като за начало, ръчните кутии са по-евтини за производство, следователно и автомобилите ще са с по-ниска цена. Това важи за новите автомобили, както и за повечето на вторичния пазар. В сравнение, един и същ модел автомобил, може да струва до няколко хиляди лева повече от еквивалента си с ръчна скоростна кутия. Също така, ръчните скоростни кутии са и по-евтини за поддръжка. Това се дължи на факта, че са по-прости, за разлика от автоматичните, където има много компоненти, иначе казано има много какво да се счупи. Един от главните елементи на “ръчката” е съединителя. Той понася най много натоварване. Евентуален скъп ремонт или по-правилно – подмяна е точно на него. Заедно с маховика това може да излезе доста солено.

Предимство има по отношение на ефективността. Ръчните скоростни кутии са по-директни и загубите на енергия са по-малки от автоматика. Това означава, че разхода на гориво с ръчна скоростна кутия, ще е по-малък.

Тук ще подчертаем, че много от производителите на автоматици, работят усърдно в тази посока, а именно разхода на гориво да е същият, а даже и по-малък от ръчните скорости. С напредването на технологията това вече е все по-срещан ефект.

С ръчните скорости, шофьорът има усещане за повече контрол над автомобила. Във всеки един момент можем да сменим скорост, в зависимост от нуждата и разбира се ако условията го позволяват. С ръчката се чувстваме наистина като шефове на автомобила. Автоматика, обаче сам преценява коя скорост е най-подходяща в дадения момент.

С напредването на технологиите и желанието на все повече нови шофьори да шофират автоматик, ръчните скорости излизат от мода. Дори и в България отдавна вече има курсове само за коли с автоматична скоростна кутия. Всеки опитен шофьор ще препоръча да се изкара курс за ръчна скоростна кутия, а след него може да изберете какво искате. Не така стои въпросът в обратния случай. Ако имаме книжка за автоматик, не ни е позволено (а и няма да можем) да шофираме автомобил с ръчни скорости.

Към плюсовете на автоматичните скорости. Най-големият е може би лесното управление и свикване. Имаме само два педала – газ и спирачка, а за скоростите не мислим. Просто натискаме газта за ускорение или спирачка за намаляне/спиране. Автоматика става все по-популярен, особено в световен мащаб. В Америка например, автомобилите с автоматични скорости представляват 87% от броя на всички автомобили към 2020 г.

“:D Ако живеем в Америка и имаме автомобил с ръчни скорости, можем да го държим отключен. Трудно ще се намери някой, който би се осмелил да го открадне :D”

Лесното научаване и шофиране на возило с автоматик всъщност е много подходящо за градско шофиране, а най-вече в тежък трафик от типа “тръгни-спри”. С автоматична скоростна кутия е и по-комфортно да се возиш, защото смяната на скорости е значително по-плавна. В новите автоматици на практика не трябва да се усеща кога превключва.

На теория, автоматика е и по-безопасен, понеже позволява и двете ръце да държат волана. Също така водачът е по-концентриран, понеже не мисли за скорости и натискане на съединителя.

За начинаещите водачи, автоматика е много по-приятелски настроен към потегляне от място на баир. Традиционният автоматик започва плавно движение напред още с отпускането на спирачката.

Тук може да видиш най-често срещаните автоматици в съвременните автомобили.

Това не може да се каже за ръчните скорости. Там трябва малко повече опит, а дори и опитните водачи не винаги успяват да задържат автомобила да не се отмести леко назад при потегляне на наклон.

При автоматичните скорости риска от “изгасяне” на автомобила напрактика изчезва, защото е невъзможно. Ако все пак това се случи, по-вероятно е да има някакъв механичен проблем самата кутия, отколкото това да се дължи на грешка на водача.

В крайна сметка и двете скоростни кутии имат плюсове и минусти. Коя е по-добра за теб, сподели в коментарите.